Rerelease Shakey Sam bluesband debuut album

Simon Vlietstra, alias Shakey Sam, is wellicht de grootste blueszanger die Nederland ooit heeft voortgebracht. De uit Franeker afkomstige muzikant trad solo op maar ook samen met een stevig swingende “Shakey Sam Blues Band”. Zijn platenlabel Universe bestaat dit jaar 40 jaar en heeft nu op veler verzoek het debuutalbum uit 1975 opnieuw uitgebracht op cd.

Shakey Sam’s carriere begon in 1972 (Larens Jazz-festival). In ’73 wederom present op het Larens Jazzfestival (3e prijs) en in dat jaar doet hij ook mee aan het Bilzenfestival. Vervolgens groeit z’n bekendheid langzaam maar zeker. In 1974 vormt hij het voorprogramma van de “American Blues Legends”-tour.

Datzelfde jaar sluit hij zich aan bij de Amsterdamse formatie Barrelhouse. November ’74 neemt hij samen met Barrelhouse een lp op maar verlaat de groep in 1975 om persoonlijke redenen. Hij vormt vervolgens de eerste bezetting van de Shakey Sam Blues Band (met Appie Rammers, David Gardeur en Jan Dijkstra). In 1975 maakt hij een tour door Engeland en verschijnt z’n eerste solo LP.

Shakey Sam speelt gitaar

Simon Vlietstra heeft de bijnaam Shakey Sam te danken aan het feit dat hij voor optredens vaak zo nerveus was dat hij hierdoor ging beven.
Simon is slechts 30 jaar geworden.
Hij leefde en stierf de blues. Op 15 mei 1981, een dag voor zijn verjaardag, besloot hij om een einde aan zijn leven te maken.

Op zaterdag 6 mei 2006 hebben drie blues liefhebbers, Kor Wijmenga (initiatiefnemer), Henk Brinkman (PR) en Rini Roukema (drummer Shakey Sam Bluesband) een uniek eerbetoon georganiseerd op de Breedeplaats in hartje Franeker.

Drie gelegenheidsformaties hebben toen een tribute verzorgd ter ere van de 25-ste overlijdensdatum van Simon Vlietstra.

Formatie 1:
David Gardeur – Piano
Henk Strampel – Bas
Appie Rammers – Bas
Jan Dijkstra – Zang
Klaas v/d Ploeg – Gitaar
Ray Zeer – Zang

Formatie 2:
Rinie Roukema – Drum
Klaas Vermeulen – Mondharmonica
Jan de Jong – Bas
Klaas v/d Ploeg – Gitaar
David Gardeur – Piano
Melle Kleinsma – Zang / Gitaar

Formatie 3:
Boyd Brostowski – Drum
Jan de Jong – Bas
Michiel Mulder – Piano
Rik Meijer – Gitaar
Jaap Prins – Zang
Klaas Vermeulen – Mondharmonica

Vijf jaar na het eerste eerbetoon organiseert bluesliefhebber Sybe Krol samen met Kor Wijmenga op 6 mei 2011 opnieuw een tribute to Shakey Sam. Deze keer in theater de Koornbeurs te Franeker.

Hierna organiseert Sybe Krol nog enkele tribute avonden in Ons Huis te Sint Annaparochie en wellicht….. volgen er meer.

shakey sam cd

Maar voor nu is er eerst de heruitgave van het album uit 1975.