Vrijdag muziekdag

 

In Nederland wordt de term “vrijdag muziekdag” ingevoerd. Dit is in navolging van de internationale verschuiving naar de vrijdag voor het uitbrengen van nieuwe albums.

In het buitenland is de term “New Music Fridays” bedacht door de Federation of the Phonographic Industry (IFPI). Hiermee is de wereldwijde releasedag van nieuwe albums vastgesteld op vrijdag. Vanaf 10 juli 2015 wordt deze dag ingevoerd voor alle uitgaven van albums, tracks en singles.

Voorheen werden releases in diverse landen op verschillende dagen uitgebracht. De meer dan 1300 muziekmaatschappijen wereldwijd, vertegenwoordigd door de IFPI, hebben samen met artiesten, brancheorganisaties en winkeliers besloten dat het beter is om dit over de hele wereld gelijk te trekken.

Voor Nederland zal dit niet veel uitmaken omdat nieuwe releases hier al grotendeels plaatsvinden op vrijdag. Nieuw is wel dat het nu “Vrijdag muziekdag” wordt genoemd. Bovendien zal vrijdag muziekdag vanaf 10 juli extra gepromoot worden met campagnes om te voldoen aan de verwachtingen van de echte muziekfan en zo het comfort te verhogen.